카페인의 위험성 공부

화학 실험 pre-lab을 쓸 때는 실험에 사용할 모든 물질에 대한 physical properties와 safety & hazard information을 찾아서 적어야한다. 다음 실험에는 총 16개 물질이 있는데 마지막이 카페인이다. PubChem에서 관련 정보를 찾았는데, health hazard information이 흥미로워서 옮겨본다. 

SYMPTOMS: Symptoms of exposure to this compound may include central nervous system stimulation, less drowsiness, less fatigue, more rapid and clearer flow of thought, decreased reaction time, affects on muscular coordination, accurate timing and arithmetic skills, nervousness, restlessness, insomnia, tremors and hyperesthesia. At higher doses, symptoms include focal and generalized convulsions, Cheyne-Stokes respiration, apnea of preterm infants, vomiting, nausea, effects on circulatory system, small decreases in heart rate, tachycardia, arrhythmias, premature ventricular contractions and vasodilation. Overdosage may cause death, emesis, convulsions, excitement, mild delirium, sensory disturbances such as ringing in the ears and flashes of light, tense and tremulous muscles, extrasystoles and quickened respiration. Continued excessive use may lead to digestive disturbances, constipation, palpitations, shortness of breath and depressed mental states. Other symptoms may include pulmonary edema, myocardial infarction, ventricular fibrillation, stomach cramps, chills, cerebral edema and hypokalemia. It may also cause rapid pulse, hallucinations, photophobia, gastroenteric distress and diuresis. Anxiety and irritability may occur. Gastric irritation, headache, fever, agitation, hyperventilation and respiratory failure may also occur. Dizziness has been reported. It may also cause irritation of the skin, eyes, mucous membranes and respiratory tract. ACUTE/CHRONIC HAZARDS: This compound is harmful by ingestion, inhalation or skin absorption. It is an irritant of the skin, eyes, mucous membranes and respiratory tract. When heated to decomposition it emits toxic fumes of carbon monoxidecarbon dioxide and nitrogen oxides. (NTP, 1992)


커피를 안마시지만, 가끔 마셨던 경험을 떠올려보면 이 증상들이 말이 된다 싶다. 신경계를 자극해서 덜 졸리게 덜 피곤하게 하고 생각/반응의 속도를 높이는게 관점에 따라서 좋을 수도 있고 장기적으로 보면 나쁠 수도 있다. 커피가 건강에 미치는 영향은 연구 결과마다 다르니. 실험 안전 정보에는 부정적으로 얘기하는게 나중에 문제/책임 소지를 회피하는데 좋겠지. 그래도 사망은 좀 심하지 않나?


덧글

  • ..... 2018/09/26 10:33 # 삭제 답글

    카페인의 반수치사량은 체중 1kg당 150mg 정도입니다. 체중 60kg인 사람이 커피에 있는 카페인때문에 죽을 만큼 마시면 카페인중독보다 위천공으로 먼저 사망합니다. 100mg짜리 카페인 정제를 90개 먹으면 죽을 수도 있겠습니다.

    카페인에 정말로 민감한 사람이라면 수치가 낮을 수도 있겠습니다. 하지만 확률은 매우 낮으니 안심하고 드세요.
  • ..... 2018/09/26 10:34 # 삭제

    덧붙여서 우리가 사용한지 200년이 넘어가는 약물이고 사용범위도 정말 광범위한데 카페인의 건강상 해로움에 대해 경고하는 식품관련 정부기관은 없습니다. 암 발생 관련 연구에서도 커피는 발암위험 없는 걸로 나왔어요.
  • 채널 2nd™ 2018/09/26 22:13 #

    카페인의 반수 치사량에 대한 값이 나와 있는 것을 보니 ... 누군가 실험을 했나 봅니다 -- 이게 거 무슨 무슨 마루타..??

    어떻게 알아 냈을까..
  • 채널 2nd™ 2018/09/26 22:15 # 답글

    >> 신경계를 자극해서 덜 졸리게 덜 피곤하게 하고 생각/반응의 속도를 높이는게

    그래서 나온 (...) 극한의 솔루션이 바로 히로뽕이라든가 ...
댓글 입력 영역